Tortuların farklı çökel ortamlarına taşınması hangi ortamlar (akışkanlar) tarafından sağlanmaktadır?
ayrışma sonucu oluşan ve yüksek kara alanlarından aşındırılan kalıntılar ile piroklastik malzemeler değişik süreçlerle çökelme havzalarına doğru taşınırlar. Bu taşınmalar;
-
-
Su
- Kara üzerinde akma, kanal akma
- Dalgalar, gelgit'ler, okyanus akıntıları vs.
-
Hava (rüzgâr)
-
Buz
-
Gravite (Yer çekimi)
- Kaya düşmesi (taşınma ortamı gerekmez)
- Moloz akmaları, türbidit akıntıları (su gerektirir) gibi ortamlar tarafından gerçekleştirilir.
-
Tortu nelerden oluşur?

Tortu, kaya ve minerallerin yanı sıra bitki ve hayvan kalıntılarından oluşabilir. Bir kum tanesi kadar küçük veya bir kaya parçası kadar büyük olabilir. Tortu, erozyon süreciyle bir yerden diğerine hareket eder.
Tortuları taşımak için kullanılabilecek üç ortam nedir?
Sedimanlar kayanın ayrışmasıyla oluşur. Daha sonra ayrışma bölgesinden aşınırlar ve hepsi yerçekiminin etkisi altında çalışan rüzgar, su, buz ve kütle israfı ile taşınırlar.
Çökeltilerin taşınmasının farklı yolları nelerdir?
Tortu taşınmasının en basit tanımı, taneciklerin akışkanlar tarafından taşınmasıdır. tortul malzemelerin taşındığı ana etkenler arasında yerçekimi (yerçekimi taşınması), nehir ve dere akışı, buz, rüzgar ve nehir ağzı ve okyanus akıntıları bulunur.
Tortu taşınması için en yaygın ortam nedir?

Nehirlerde en yaygın tortu taşıma modları, yatak yükü ve asılı yüktür. Yatak yükü olarak, tortu parçacıkları tuzlanır, yuvarlanır ve kayar, ancak her zaman yatağa yakın durur. Asılı yük olarak, tortu, sıvı türbülansı tarafından su kolonunda taşınır.
Tortu örnekleri nelerdir?
Örneğin, kum ve ince kum nehir suyu ve yatırılır deniz yatağı ulaşan süspansiyon içinde gerçekleştirilebilir sedimentasyon. Gömülürlerse, sonunda litolaşma yoluyla kumtaşı ve silttaşı (tortul kayalar) haline gelebilirler. Üç temel tortul kayaç türü vardır; Breş, çakıltaşı ve şeyl.
Çökeltiyi sınıflandırmanın iki ana yolu nedir?

Çökeltiler litojenik (karadan kayaların erozyonu ile gelir), biyojenik (organizmaların sert kısımlarından, genellikle kalsiyum karbonat ve silikadan türetilir), otojenik (kimyasal veya biyokimyasal reaksiyonlarla çökeltilir) olarak sınıflandırılabilir.
Çökeltiler nerede bulunur?
Kimyasal tortul kayaçlar, okyanustan çöllere ve mağaralara kadar pek çok yerde bulunabilir. Örneğin, çoğu kireçtaşı, kalsiyum karbonatın çökelmesinden ve deniz kabuklu deniz hayvanlarının kalıntılarından okyanusun dibinde oluşur.
Bir önceki yazımız olan Kayaçların ayrışmasında donma-çözülme ve biyolojik faktörler başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.