Son Konular
Tortul oluşum süreçleri

Sedimanter Ortam Nedir? Sedimanter Ortamın Sınıflandırılması

Sedimanter ortam nedir?

Belirli fiziksel, kimyasal ve biyolojik koşullara sahip olan, bu özellikleri ile bitişik alanlardan ayırt edilebilen ve tortuların çökelmesine uygun su üstü veya su altındaki jeomorfolojik bölgeye sedimanter ortam denir.

 

Sedimanter Ortamın Sınıflandırılması

Sedimanter ortamların sınıflandırılmasını şu tabloda rahatlıkla gösterebiliriz;

sedimanter ortamların sınıflandırılması

 

(Sediman) kayaçların oluştuğu ortamlar

Tortul kayaçlar (sediman), magmatik ve metamorfik kayaların yanı sıra üç ana kaya türünden biridir. Oluşan okyanus bası Dünya yüzeyindeki veya yakınındaki sedimanlar veya diğer süreçler tortul kayaçların oluşmasını sağlamakta.

 

Sedimanter derken neyi kastediyorsunuz? Sedimanter nedir?

Tortuya benzeyen veya tortu içeren özelliktedir. Kayaların su, buz veya rüzgârla biriken mineral ve organik parçaların birikmesi ve sağlamlaşması ile oluşan magmatik, metamorfik kayaçlarında parçalanmasıyla tortu kayaçların oluşmasına katkı sağlar.

 

Tortul oluşum süreçleri

Tortul süreçler, yani ayrışma, erozyon, kristalleşme, çökelme ve taşlaşma tortul kayaç ailesini oluşturur. Tortul kayaçların oluşum süreçleri;

1) önceden var olan kayaların ayrışması,

2) ayrışma ürünlerinin taşınması,

3) malzemenin çökelmesi, ardından

4) sıkıştırma ve

5 ) bir kaya oluşturmak için tortunun sementasyonunun ürünüdür.

 

Tortul (Sedimanter) kayaçların özellikleri

Kırıntılı bir tortul kayanın oluşumunda dört temel süreç söz konusudur: esas olarak dalgaların sürtünmesinden kaynaklanan aşınma (erozyon) , tortunun bir akıntıyla taşındığı taşıma, tortunun bir kaya oluşturmak için sıkıştırıldığı çökelme ve sıkıştırma.

 

Yaygın tortul kayaçlara örnek

Yaygın tortul kayaçlar arasında , kireçtaşı ve şeyl bulunur. Bu kayalar genellikle nehirlerde taşınan ve göllerde ve okyanuslarda biriken tortular olarak başlar. Çökeltiler gömüldüğünde su kaybeder ve kaya oluşturmak için çimentolanır. Tüflü kumtaşları volkanik kül içerir. , , kumtaşı, silttaşı ve şeyl gibi kırıntılı tortul kayaçlar, mekanik ayrışma döküntülerinden oluşur. Kaya tuzu, demir cevheri, çört, , bazı dolomitler ve bazı kireçtaşları gibi kimyasal tortul kayaçlar, çözünmüş malzemeler çözeltiden çökeldiğinde oluşur.

 

Sedimanter kayaçların 2 dokusu nedir?

Sedimanter kayaçların 2 dokusu nedir?

Doku, bir tortul kayanın ayrı taneciklerinin veya parçacıklarının boyutu, şekli ve düzenlemesi (paketleme ve yönelim) gibi kayanın fiziksel yapısını ifade eder. Tortul kayaçlar için iki ana doğal doku grubu vardır: kırıntılı (veya parçalı) ve klastik olmayan (esasen kristal).

 

Tortul kayaçların rengi

Kahverengi, siyah veya çok koyu gri kayaçlar, büyük konsantrasyonlarda organik madde (çürümüş bitki ve / veya hayvansal madde) içerebilir ve genellikle oksijensiz bir ortamda biriktirilir. En iyi örnek kömürdür, ancak diğer örnekler siyah ve çok koyu gri şeylleri içerir.

 

Tortul kayaçların ekonomik önemi ve değeri

Tortul kayaçlar, yumuşak ve kesilmeleri kolay oldukları için yapı malzemesi olarak kolaylıkla kullanılabildikleri için ekonomik açıdan önemlidir. Tortul kayaçlar, su ve petrol gibi önemli minerallerin bulunabileceği tortul havzalarda genellikle gözenekli ve geçirgen rezervuarlar oluşturur. Tortul kayaçlar ayrıca petrol, yeraltı suyu, yapı malzemeleri ve alüminyum, altın, demir ve diğerleri gibi ekonomik açıdan değerli maden yatakları kaynağı olarak önemli ticari değere sahiptir.

 

Tortul kayaçlar bize geçmiş hakkında ne anlatır?

Sedimanter kayaçlar bize yaklaşık geçmiş Dünya yüzeyinde ortamlar. Bu nedenle geçmiş iklimin, yaşamın ve Dünya yüzeyindeki büyük olayların birincil hikaye anlatıcılarıdırlar. Her ortam türünün, içinde belirli tortu türünün birikmesine neden olan belirli süreçleri vardır.

 

En eski tortul kaya tabakası hangisidir?

En eski tortul kaya tabakası hangisidir?

Üst üste gelme ilkesi, en eski tortul kaya birimlerinin en altta ve en gençlerinin üstte olduğunu belirtir. Buna dayanarak, katmanı en eskisidir, ardından B ve A gelir.

 

Tortul Kayaçların Mineralojisi

Kararsız Otojenik Mineraller Alçıtaşı
Kararlı Otojenik Mineraller Ortoklaz
Muskovit
Kuvars
Kil Mineralleri

 

 

tortul bir kaya mıdır? Tebeşirin kimyasal adı nedir?

Tebeşir yumuşak, beyaz, gözenekli, tortul bir karbonat kayadır, kalsitten oluşan bir kireçtaşı şeklidir. Batı Avrupa'daki Kretase yataklarında görüldüğü gibi tebeşir, yatak kalınlığındaki tortul kireçtaşları arasında alışılmadık bir durumdur. Tebeşirin kimyasal adı kalsiyum karbonat olup rengi beyaz, kokusuz toz veya renksiz kristaller olarak görünür.

 

Kil ve tebeşir arasındaki fark nedir?

Tebeşir, suyu depolayabilen gözenekli boşluklara sahip olduğu için gözenekli bir kayaya örnektir. Karbonlu kalker gibi ek yerleri ve yatak düzlemleri yoktur. Kil ise gözeneklidir. Ancak partiküller genişledikçe ve gözenek boşluklarını doldurdukça ıslandığında geçirimsiz hale gelir.

 

Tums ve tebeşir aynı şey midir?

Aktif maddesi kalsiyum karbonat olan bir tablet tums 1,000mg sahiptir. Esas olarak kalsiyum karbonat olan tebeşir, doğal olarak kireç taşı, mermer ve mercan oluşumundan bir araya gelerek, tatsız, kokusuz tozdur.

Bir önceki yazımız olan Laminer ve Türbülant akmalar hangi tortu çökelimini sonuçlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Hakkında Servet Uludağ

Lisans Eğitimi : Karadeniz Teknik Üniversitesi - Jeoloji Mühendisliği Yüksek Lisans Eğitimi : Çukurova Üniversitesi - İş Güvenliği İrtibat & Mail : uludag@servet.org mail adreslerinden soru / sorun, öneri veya telif haklarıyla ilgili ulaşabilirsiniz. En kısa sürede sizlere ulaşacağım.
%d blogcu bunu beğendi: