Denizli’de Hayvan Fosili Bulundu

 - 
Arabic
 - 
ar
Azerbaijani
 - 
az
Bengali
 - 
bn
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Indonesian
 - 
id
Kyrgyz
 - 
ky
Latin
 - 
la
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Tajik
 - 
tg
Turkish
 - 
tr
Uzbek
 - 
uz

Burdur'da bulunan Akif Ersoy Üniversitesi, Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Ahmet İhsan Aytek tarafından ekibi ile Denizli'de yürütülen araştırmalarda, 14 farklı hayvan fosiline rastlanmıştır. Araştırma sonrası 2 milyon ile 9 milyon yıl önce yaşamış hayvan fosil kalıntıları gün yüzüne çıkartılmış oldu. Aytek ve 14 kişilik ekibi ile jeoloji alanında bölgenin geçmişi gün yüzüne çıkartılmaya başlandı.

 

denizli fosil

 

Araştırmanın ekip lideri Doktor Öğretim Üyesi Ahmet İhsan Aytek tarafından yapılan açıklamada, bölgede yapılan çalışmanın geçmişiyle ilgili olarak, üç kıtanın birleşme noktası olduğunu ve bu bölgede çok sayıda insan ve hayvan fosili bulundurduğunu belirtti.

 

Sayın Aytek'in açıklamalarına kısaca yer verirsek;

“Fosilin en az 1,2 milyon yıl önce yaşamış bir insana ait olduğu ortaya konulmuştu. Bunun üzerine çalışmalarımızı Denizli'de yoğunlaştırdık. Çalışmalara da geçen yıl başladık. Bu sene çok verimli bir dönem geçirdik. Denizli'de 14 farklı hayvana ait fosil kalıntılarına rastladık. Bölgenin tarihini ortaya çıkaracak çok önemli hayvan fosilleri bulduk.”

şeklinde açıklama yapmıştır.

 

denizli bulunan fosil

 

Aytek ve ekibi tarafından bulunan fosil özellikleri iki farklı zaman dilimine ait olduğu belirlendi. Bulunan ilk fosilin yaklaşık olarak 23 milyon yıllık bir tarihi geçmişi var. 23 milyon yıl önce yaşamış olan bu fosil kalıntısının neslinin ise 5 milyon yıl önce bittiği ve “Miyosen” dönemine ait jeolojik zaman cetveline sahip olduğunu belirtti.

 

Denizli'nin Beyağaç, Çal ve Tavas gibi ilçelerinde yapılan çalışmaların devam ettiğini belirten Aytek şu şekilde sözlerine devam etmiştir;

 

“Bunlar, boyunları günümüz formlarından daha kısa ama daha kütleli iki farklı zürafa, günümüz formlarına benzeyen iki farklı gergedan, küçük iki farklı at, biri günümüz formlarından daha iri olmak üzere iki farklı sırtlan, yine günümüz formlarından çok değişik olan, günümüzde yaşayan su aygırlarına morfolojik olarak benzeyen bir fil fosili bulduk. Bunun dışında boynuzlugillerden üç hayvan fosili bulduk. Bunların ikisinin tür tanımını yaptık, günümüz antiloplarına benziyorlar, üçüncüsünü de yakın zamanda yapacağız. Bu fosillerin yaşam dönemlerine bakarsak 9 ila 7 milyon yıl önce yaşadıklarını görüyoruz.” 

 

 

2 Yorumlar
  1. Zeynep Çalışkan diyor

    Akif Ersoy Üniversitesi böyle bir projeye imza atmış olması gerçekten güzel bir şey. Sayın Ahmet İhsan Aytek ve ekibine başarılar diliyorum. Umarım Türkiye’nin her yerinde böyle çalışmalara imza atarlar.

  2. Ayşe Fındıkoğlu diyor

    Denizli ili ve çevre bölgesinde çok fazla fosil bulunmakta. Acaba bulduğumuz fosillerin değerini nasıl anlayabiliriz?

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et İlgili Konular