Son Konular
Organizmaların Yaşamını Etkileyen Faktörler

Organizmaların Yaşamını Etkileyen Faktörler

Biyolojik arıtma sistemlerinde mikroorganizmaların kontrollü olarak büyümeleri istenir. Dolayısıyla organizmaların büyümesinde hangi faktörlerden etkileniyorsa, bu faktörlerin belirlenmesi gerekir. Bu faktörler, arıtma verimi ve arıtma sistemlerinin çalışma prensipleri üzerinde önemli etkiye sahiptirler. Büyümeyi etkiyen çevre şartları aşağıda verilmiştir.

Organizmaların Yaşamını Etkileyen Faktörler

Organizmalar bir seri reaksiyon sonucu besinleri parçalayarak sağlamaktadırlar. Organizmalar besinleri yani besi maddelerini sonuç olarak CO2 ve H2O ya indirgiyorlar. Bu bağlamda Oksijenin hücredeki görevi iki noktada toplanır;

 

1. Oksijen, ortamda açığa çıkan elektronu alıyor. Bazı organizma türleri bu iş için başka maddeleri kullanabiliyorlar. Bundan dolayı farklı ortamlarda yaşayan organizma türleri ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda oksijen, elektron alıcısı olarak görev yapar.

 

2. Bazı hidrokarbonlu malzemelerin parçalanması işinde reaksiyona giren bir madde olarak görev alıyor. Anaerobik canlılar; yağları, hidrokarbonları parçalayamamalarının nedeni oksijen olmadığı için bu reaksiyonu gerçekleştirememelerindendir. Oksijenin element olarak kullanılması gerekiyor. Ama bu canlılar oksijen olduğu için yaşayamıyorlar. Bu reaksiyonları da gerçekleştiremiyor. Yer altındaki petrolün oluşumunun temel nedeni budur.

 

Organizmaların Yaşamını Etkileyen Faktörler

 İklim

 Işık

 Oksijen

 Tuzluluk

 Su Derinliği

 Substrat

 Türbülans

 Besin Miktarı

 

Oksijen Gerilimi

Bazı mikroorganizmalar ortamdaki mevcut oksijen miktarına göre faaliyet gösteriyorlar ve ortamdaki oksijen  miktarına göre de faaliyeti değişiyor. Bu canlılar fakültatif organizmalardır. Eğer ortamda oksijen az ise, asetik asit, oksijen çok ise, CO2 ve H2O oluşumu meydana getirebiliyorlar. Ortamdaki oksijen dengesinin azalıp çoğalmasıyla organizma faaliyet sahasının değişmesi olayına oksijen gerilimi adı verilir. Oksijen, ortamdaki mikroorganizma faaliyetlerini;

Durdurabilir,
 Azaltabilir,
 Arttırabilir,
 Tamamen durdurabilir,
 Üretime geçme faaliyetlerini arttırabilir.

Bir önceki yazımız olan Trilobitler ve Özellikleri başlıklı makalemizde , ve hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Servet Uludağ

Lisans Eğitimi : Karadeniz Teknik Üniversitesi - Jeoloji Mühendisliği Yüksek Lisans Eğitimi : Çukurova Üniversitesi - İş Güvenliği İrtibat & Mail : uludag@servet.org mail adreslerinden soru / sorun, öneri veya telif haklarıyla ilgili ulaşabilirsiniz. En kısa sürede sizlere ulaşacağım.
%d blogcu bunu beğendi: