Carnivorların Anatomisi

Carnivora (Aslan) İskeleti (Ewer, R., F., 1973)
 - 
Arabic
 - 
ar
Azerbaijani
 - 
az
Bengali
 - 
bn
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Indonesian
 - 
id
Kyrgyz
 - 
ky
Latin
 - 
la
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Tajik
 - 
tg
Turkish
 - 
tr
Uzbek
 - 
uz

Carnivora takımından bir canlı, yaşamı boyunca koşma, tırmanma, sıçrama, sürünme, yakalama, parçalama, kazma ve yüzme hareketlerini yapabilir. İskelet üyeleri, omurgası, kas yapısı oldukça güçlü ve hareketlidir. Denge ve tırmanma için kullandıkları kuyrukları genellikle uzun yapıdadır.

Carnivora (Aslan) İskeleti (Ewer, R., F., 1973)

Carnivora takımındaki sırtlanlar hariç hemen hemen tüm türlerde arka üyeler öne göre biraz daha uzundur. İşte bu özellikten kaynaklı carnivora takımı üyeleri iyi sıçrayabilen, iyi koşabilen, iyi tırmanabilen canlılardır. Sucul ya da iyi kazıcı carnivorlarda ayaklar koşabilenlere oranla daha kısadır. Genel olarak dört ya da beş tırnağa sahiptirler.

 

Günümüzde yaşayan ayılar ve rakunlar dışında ilkel bazı fosil formlar insanlar gibi ayaklarının tabanına basarak yürürler. Hızlı koşan kedi, köpek gibi formlar ise parmakları üstünde yürür. Bu durum da hem akselerasyon (hızlanma), hem de hızlı koşmayı sürdürebilme durumunu destekler. Kediler gibi bazı formlarda da bu tırnakları geri çekebilir bir durum vardır.

 

Anatomik olarak diğer canlılardan en önemli farklılıklarından birisi tibia-fibula ve radius-ulna’nın kaynaşmamış olmasıdır. Bu hayvanlarda kuyruğu bir dümen gibi düşündüğümüzde, bu özellik ani manevra şansını doğurur (Demirsoy, 2003).

 

Kafatasının şekli avlanma sırasında en iyi şekilde kullanılacak şekilde evrimleşmiştir. Vücudu ile orantılandığında büyük bir beyine sahiptirler. Genellikle çok iyi işitirler. Basit bir mide yapısı ve kısa bağırsaklıdırlar (Demirsoy, 2003).

 

Carnivorların çeneleri otçulların aksine, daha yuvarlak bir condyle sahiptir ve
çene hareketini birkaç farklı kasla sağlamasına karşın, en önemlisi temporal kastır.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et İlgili Konular