Volkanik domun yamaçlarında şiddetli bir patlamayla önce yarıklar açılmakta ve sonra çok sıcak kırıntılardan oluşan büyük bir bulut buralardan çıkmaktadır. Bu çıkan bulutun, yeri yalarcasına kasırga hızıyla ilerlediği görülür. Bulutta ki kızgın parçalar birbirine o kadar yakındırlar ki, ağırlık yoluyla bir derecelenme meydana gelmez. Dolayısıyla blok, lapilli ve küller düzensiz bir şekilde bulunurlar. Ayrıca, yüksek sıcaklıktaki tanelerin birbirlerine çok yakın olmalarından dolayı uzun süre bu sıcaklığın korunduğu kısımlarda kaynaklanmalar meydana gelir. Kızgın bulutların başlıca kül ve henüz katılaşmamış veya yarı plastik, ince lav damlacıklarından oluşması halinde hakiki bir lav görünüşü ve sertliğinde, özel bir tüf çeşidi meydana gelir ki, buna ignimbrit veya kaynaklı tüf adı verilir.
bda-column-1">
Zira, birikme anında çok sıcak ve yonga şeklindeki parçalar birbirleriyle kaynaklan
1;rlar ve üste gelen malzemenin ağırlığıyla yassılaşmış bir hal alırlar. Birikmeleri anında içerdikleri gazların daha sonra dışarı çıkışları sırasında ignimbritler kısmi bir rekristalizasyona uğrarlar. Kaynaklı tüflerde, lavların çoğunda görülen akıntı bantlaşmasına benzer ince bir laminasyon görülür. Ayrıca soğurken kazandıkları kolonsal ve sferolitik yapılardan dolayı lavlara benzerlik artar. İgnimbritler asit magmalardan oluşmaktadır.
Piroklastik kayaçlar, maden yataklarının yerleşmelerine çok elverişli olmaları nedeniyle büyük, ekonomik önlem taşırlar. Bunların cevherleşmeler için iyi bir barınak olmalarının üç nedeni vardır: volkanik breş ve tüflerin bol gözenekli ve geçirgen kazanmaları, bunlarında mineralize eriyiklere kanal vazifesi görmeleri, piroklastiklerin karbonatlı veya diğer malzemeden oluşan çimento ve ince taneli camsı kısımlarının alterasyona ve metazomatik değişmeye, masif lavlardan daha fazla elverişli olmaları.