Son Konular

Konglomera ve Breş

Konglomeralar büyük ölçüde çakıllardan oluşurlar. Çakıllar, çoğunlukla kaya türleri saplanabilecek kadar iridirler. Bu yüzden kaynak bölgenin tayin edilmesinde önemlidirler. Konglomeralar çoğunlukla kötü boylanmıştır.

 

Çakıllar, sarp yamaç eğimi ve oldukça türbülanslı akışlar nedeniyle çeşitli ortamlarda birikebilirler. Konglomeradaki iri çakıllar da akarsularının enerjili akışlarını, veya aşındırıcı bir sahildeki güçlü dalga etkinliğini gösterebilir. Eğer kayacı oluşturan iri taneler yuvarlak değil de köşeli ise bu kayaç adını alır.

 

Taşınma sırasında iri taneler birbirine çarpma yüzünden çabucak yuvarlakla tıklarından, breşlerin varlığı çok kısa taşınma mesafelerini gösterir. Başka bir değişle diğer pek çok gibi ve breşler de geçmiş tarihle ilgili ipucu taşırlar.

Bir önceki yazımız olan Sedimanter Kayaçların Türleri başlıklı makalemizde , ve hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Servet Uludağ

Lisans Eğitimi : Karadeniz Teknik Üniversitesi - Jeoloji Mühendisliği Yüksek Lisans Eğitimi : Çukurova Üniversitesi - İş Güvenliği İrtibat & Mail : uludag@servet.org mail adreslerinden soru / sorun, öneri veya telif haklarıyla ilgili ulaşabilirsiniz. En kısa sürede sizlere ulaşacağım.
%d blogcu bunu beğendi: