İzograd nedir?
Artan metamorfizma derecesi nedeniyle harita üzerinde bir indeks mineralin ilk ortaya çıktığı alanı sınırlayan çizgiye izograd denir.
İzograd metamorfik kayaların haritalanmasında nasıl yardımcı olur?
Aynı basınç ve sıcaklık koşulları altında kayaların metamorfizmasının meydana geldiği Dünya üzerindeki noktaları birleştiren bir harita üzerinde bir çizgi. Bu çizgiler, indeks minerallerin dağılımı temelinde oluşturulur ve belirli bir bölgenin tektonik tarihinin yeniden yapılandırılmasında faydalıdır. Belirli bir kütle bileşimindeki kayalara yeni mineraller katan reaksiyonlara mineral görünüm izogradları denir. İzogradlar, metamorfik mineral topluluğunun değiştiği çizgiler olarak arazide haritalanabilir.
İzogradlar nasıl kullanılır?
Bir izograd, metamorfik kayaçların incelenmesinde kullanılan bir kavramdır. Böyle bir kayanın metamorfik derecesi, belirli indeks minerallerin mevcudiyeti ile karakterize edildiği gibi, geçirdiği metamorfizma derecesinin kaba bir ölçüsüdür.
İzograd terimini kim icat etti?
CE Tilley, Barrow’un Highlands’deki öncü çalışmasını takiben, haritalanabilir sınır ayırma bölgeleri için izograd (sabit eğim) terimini türetti.
Metamorfik İzogradlar neyi gösterir?
Bir metamorfik izograd, Dünya yüzeyindeki bir kaya örneğinde metamorfik bir mineralin ilk görünümünü temsil eden bir harita üzerinde çizilen bir çizgidir. gerçekten bir izograd yüzeyi: haritadaki çizgi, erozyon düzleminin izograd yüzeyiyle kesişmesiyle oluşur.
Metamorfik İzogradlar
Metamorfik izograd, Dünya yüzeyindeki bir kaya örneğinde metamorfik bir mineralin ilk görünümünü temsil eden bir harita üzerinde çizilen bir çizgidir.
- Gerçekten bir izograd yüzeyi : haritadaki çizgi, erozyon düzleminin izograd yüzeyi ile kesişmesiyle oluşur.
- Tüm yüzeyi boyunca eşdeğer bir metamorfik dereceyi temsil ettiği varsayılmaktadır.
- Anahtar metamorfik indeks minerallerinin görünümü, Basınç, Sıcaklık ve Akışkan Basıncındaki (P H2O , P CO2 , vb.)
Örnek: Çamur Kayalarının İlerleyen Metamorfizması
Klorit zonu ® Biyotit zonu ® Garnet zonu ® Staurolit zonu ® Kiyanit zonu ® Sillimanit zonu ( ® metamorfik derecenin artma yönü)Her bölge, kimyasal reaksiyonun sonucu olarak önceki toplulukta bulunmayan bir mineralin görünümünü işaretler.
Muskovit + Kuvars ® Kiyanit + Alkali Feldspat + H 2 OKAlSi 3 O 10 (OH) 2 + SiO 2 ® Al 2 SiO 5 + KAlSi 3 O 8 + H 2 O
Metamorfik Fasiyes Serisi
Tek bir metamorfik arazi içinde birbirine bitişik görünen, artan metamorfik dereceli bir metamorfik kaya dizisi.
- Şimdi erozyonla açığa çıkan eski bir PT-akışkan “alanı” içinden geçen bir düzlemi temsil eder.
- Eski bir jeotermal gradyanı veya tek tek kayaların gerçek PT yolunu temsil etmez .
En iyi şekilde “Metamorfik Alan Gradyan (MFG)” olarak anılır
- Belirli bir arazide sığ veya derin kabuk seviyelerinde yüksek Ts’ye ulaşılıp ulaşılmadığını göstermek için grafiksel bir araç olarak kullanılır.
Bir önceki yazımız olan Üst Mantonun Kimyasal ve Mineralojik Bileşimi Nedir? başlıklı makalemizde dünit, harzburjit ve lerzolit hakkında bilgiler verilmektedir.