Metamorfizma Nerede Gerçekleşir

 - 
Arabic
 - 
ar
Azerbaijani
 - 
az
Bengali
 - 
bn
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Indonesian
 - 
id
Kyrgyz
 - 
ky
Latin
 - 
la
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Tajik
 - 
tg
Turkish
 - 
tr
Uzbek
 - 
uz

Kayaçların, diyajenez ve dışında, oluşum ortamları ve koşullarından da farklı koşullara (buna örnek olarak sıcaklık, basınç ve tektonizma verilebilir) maruz kaldıklarında uğradıkları yapısal ve dokusal değişimlere deniz.

rekristalizasyon

Metamorfizma da, kayacın toplam kimyasal bileşimi değişmez, fakat rekristalizasyon, neomineralizasyon ve ornatma gibi süreçlerle, türleri ve formları değişir. Bunun anlamı, metamorfizma olayı ile, minerallerin kristalografik sistemleri değişebilir; toplam kimyasal bileşimde bulunmak kaydı ile yeni meydana gelebilir.

Metamorfizma öncesi ve metamorfizma sonrası kayaç ve mineral oluşumları

Metamorfizma çoğunlukla  üç yerleşimden birinde gerçekleşir:

1. Bir kayaç, bir magma kütlesinin yakınındaysa, ya da onunla temas halindeyse kontak metamorfizma oluşur. Burada değişimler başlıca eriyik malzemenin yüksek sıcaklığından kaynaklanır. Aslında bu yan kayaçların bir tür ‘pişirilmesidir'.

 

2. En az yaygın metamorfizma türü fay zonları boyunca oluşandır ve kataklastik metamorfizma olarak bilinir. Burada fayın iki yanındaki bloklar birbirlerine göre hareket ederken kayaçlar kırılıp ufalanır.

 

3. Dağ oluşumu sırasında, büyük miktardaki kayaç kütleleri sıcaklığa ve yönlü basınçlara maruz kalırlar.

Büyük ölçekli deformasyonla ilgili bu süreçle ilgili olarak gelişir. Bu sürecin nihai ürünü çok geniş yayılıma sahip metamorfik kayaçlardır.

 

Metamorfizma sırasında kayaçlar, mineral bileşimlerini, dokularını ya da her ikisini birden değiştiren ve böylece yeni kayaçlar oluşturacak yeterlilikte ısı, basınç ve akışkan etkinliği altına girerler. Bu dönüşümler kayacın sıcaklığının altında gerçekleşir; aksi takdirde magmatik bir kayaç olur.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et İlgili Konular