İstanbul Metro Projesinin Teknik Özellikleri

 - 
Arabic
 - 
ar
Azerbaijani
 - 
az
Bengali
 - 
bn
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Indonesian
 - 
id
Kyrgyz
 - 
ky
Latin
 - 
la
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Tajik
 - 
tg
Turkish
 - 
tr
Uzbek
 - 
uz

Otogar-Bağcılar (Kirazlı 1) Raylı Sistemi ve Bağcılar (Kirazlı 1)-İkitelli (Başak Konutları 4) Raylı Sistemi ile Olimpiyat Kötü Bağlantısı metro inşaatı işi sahipliğini İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü üstlenmiştir. Proje Mühendisliğini Tekfen Mühendislik A.Ş. yapmakta olup, yüklenicisi Gülermak-Doğuş Adi Ortak Girişimidir. İncelenen güzergah olan Otogar-Bağcılar (Kirazlı 1) hafif metro sistemi yaklaşık 5.5 km. uzunlukta olup, teknolojisi ile çift hat olarak açılmıştır.

istanbul metro projesi

İstasyon alanlarında aç-kapa tünel metodu kullanılacaktır. Güzergahta; Esenler, Menderes, Çinçin, Bağcılar ve Kirazlı 1 olmak üzere 5 istasyon yer almaktadır. Hafif metro hattı hizmete alındığında 2 dakikada bir sefer yapılacak, tek yönde saatte 35 bin yolcu taşınabilecektir. Projenin ilk ayağı olan Otogar-Bağcılar arası tünel temelleri 30.05.2005 de atılmış ve toplam yatırım tutarı yaklaşık 173 milyon 358 bin Dolar dır. Yerin yaklaşık 0-30 metre altına kadar yapılan metro çalışmaları devam ederken, metro üst yapıları da planlanmaktadır.

 

Tünel İnşa Metodu

İncelenen güzergah olan Otogar-Bağcılar (Kirazlı 1) hafif metro sistemi Tünel Açma Makinesi (TBM) teknolojisi kullanılarak açılmıştır. Tünel açma makinesi (TBM) teknolojisi son dönemlerde çok önemli teknik gelişmeler kaydetmiştir. Tünel Açma Makinesinin ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da tasman gibi istenilmeyen yer altı hareketlerini önleme kabiliyeti, daha sessiz, titreşimsiz ve hızlı çalışması gibi nedenler göz önünde bulundurulduğunda günümüzde tercih edilen bir kazı makinesi haline gelmiştir (Çınar ve Feridunoğlu, 2007).

 

TBM ile tünel açma teknikleri klasik anlamda bilinen tünel açma tekniklerinden farklıdır. Tünel patlatıcılarla patlatılmak yerine TBM ile açılmakta olup temel tahkimat sistemleri de yine bu makine ile sağlanmaktadır (Lee, 2007). Otogar-Başakşehir Metro Tüneli İnşaatı'nda EPB TBM (Earth Pressure Balanced TBM – Arazi Dengeleme Makineleri) tipinde makineler kullanılmıştır.

 

Bu tip makineler daha çok yer altı su seviyesi altında bulunan ve kendini kısa süreli bile tutamayan kayaçların kazısında kullanılmaktadır (Çınar ve Feridunoğlu, 2007). Yaklaşık 5303 m. uzunluğunda olan incelenen tünel hattı Esenlerden Kirazlı 1'e kadar çift hat olarak iki EPB TBM ile kazılıp, Temmuz 2008 tarihi itibariyle tüneller tamamlanmıştır. İstasyon inşaatları yapım aşamasındadır.

1 yorum
  1. Emel gelsin diyor

    Bir türlü tamamlanmayan istanbul metro projesi… Ne denilebilir ki… Verdiğiniz bilgiler çok güzelmiş

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et İlgili Konular