Gümüş (Ag) ve Özellikleri

 - 
Arabic
 - 
ar
Azerbaijani
 - 
az
Bengali
 - 
bn
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Indonesian
 - 
id
Kyrgyz
 - 
ky
Latin
 - 
la
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Tajik
 - 
tg
Turkish
 - 
tr
Uzbek
 - 
uz

Saf olarak bulunduğu gibi %10 Au ihtiva ettiği de görülür. Gümüş kübik sistemdedir. Düzgün kristallerine az rastlanır. Düzgün olmayan levha ve yaprakçıklar halinde görülür. Yosun, saç ve tel şeklinde oluşu karakteristiktir. Rengi taze yüzeylerinde Ag beyazı, koyu gri, siyah veya kurşuni renktedir, dış yüzeyler oksidasyon sonucu çabuk kararır. Çizgi rengi metalik pırıltılı Ag regindedir. Yoğunluğu saflığına göre 9,6 – 12 arasında ve sertliği 2,5 – 3’dür. Kuvvetli metalik pırıltıya sahiptir. Çekiçle çok güzel dövülebilir. Dilinimi yoktur. Isı ve elektriği çok iyi iletir, 960 ºC’de ergir.

gümüş ag özellikleri

Ag ile beraber arjantit çok zaman beraber görülür. Nitrik asitle Ag çözeltisine HCl asit ilave edilirse beyaz çökelek halinde AgCl meydana gelir. H2S ilavesi ile saf gümüş siyah renk alır. Hidrotermal yolla oluşmuş damarlar da bulunur. Oksidasyon kuşaklarında indirgenmek şeklinde rastlanır. Dış şartlara Au kadar dayanıklı değildir. Altın kadar sert fakat ondan hafiftir. Au kadar genleşmez. Büyük bir kısmı yan ürün olarak elde edilir. Az miktarda saf olarak bulunur.

 

Saf gümüş maden yataklarının oksidasyon ve sementasyon zonunda yaygın olarak oluşur. Ayrıca kükürt, arsen ve antimuan cevherlerinin eksojen (yüzey) koşullarda parçalanması, redüksiyonu ile de meydana gelir. Bunun yanında büyük cevherler içindeki saf gümüş, birincil hidrotermal solüsyonlardan itibaren oluşmuştur. Kayseri çinko tesislerinde elektroliz yoluyla Ag elde edilir. Ülkemizde bulunan gümüş rezervlerinin genellikle altınla birlikte ve tenörü düşük olup, zenginleştirme gerektirmektedir.

gümüş minerali

Teknikte ve pratikte belirli alaşımlar şeklinde, para ve alet yapımında, kimya endüstrüsünde, elektrik endüstrüsünde, fotoğrafçılıkta kullanılır.

 

Türkiye’de Gümüşhacıköy (Çorum) madeninin Karlık yatağı galenlerinden ton başına 2910 gram Ag elde edilir. Belli başlı yöreler; Kesecikköy (Hatay), Gümüşhacıköy (Çorum), Attepe (Adana), İmranlı, Aktepe (Sivas), Ulukışla, Bolkardağı (Niğde), Salihli, Sart (Manisa), Tavukkıran, Gümüş, Attepe (Kütahya), Edremit, Altınoluk (Balıkesir), Kartaldağı, Madendağı (Kirazlı – Çanakkale)

 

Dünyada bulunan Ag yatakları ise; Norveç Köngsberg, Almanya Freiberg, Meksika San Luis Potosi, Kanada Ontario, Avustralya Broken Hill, Amerika Red Beds and Kolorado ve Sardinya’da Marbe Dağında bulunur.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et İlgili Konular