Gözenekli ortamlardaki yeraltı suyu mekanik, termik ve kimyasal enerji gibi değişik enerji türlerine sahiptir. Doğada gözenekli ortamda bu enerjinin toplam değeri her noktada aynı değildir. Bu farklılık nedeniyle su iki nokta arasındaki enerji farkı yok oluncaya kadar hareket eder.
Yeraltı suyunun sahip olduğu enerjiler içinde en büyük değeri mekanik enerji oluşturur. Sıcak su kaynaklarının dışında yer altı suları sabit sıcaklıkta kabul edildiğinden termik enerji miktarı mekanik enerji yanında ihmal edilecek kadar küçüktür. Yeraltı sularının gözenekli ortamlardaki heraketi fizik ve termodinamik yasalarına uyar.
Bilidiği gibi mekanik enerji kinetik enerji, gravitasyonel potansiyel enerji ve sıvı basıncına bağlı olmak üzere üç çeşittir. Bunlar şu şekildedir;
- Kinetik Enerji
- Gravitasyonel potansiyel enerji
- Sıvı basıncına bağlı enerji
Birim hacimli bir sıvı kütlesinin sahip olduğu toplam mekanik enerji miktarı, yukarıda verilen üç tür mekanik enerjileriyle kütle yerine yoğunluk yazılarak toplamlarından elde edilir.
Herhangi bir akım alanında hareket eden bir sıvı için bu üç terimin toplamı, sürtünmesiz bir akım yörüngesi boyunca sıkışmayan bir sıvı olması koşuluyla sabittir.
Hidrolik potansiyel değeri laboratuarda veya arazide uzunluk cinsinden ölçülür. Hidrolik potansiyel birim ağırlıklı bir sıvının, kuvvet potansiyeli ise birim kütleli bir sıvının sahip olduğu potansiyel enerjidir.
Sıvıların akımı yüksek potansiyelli noktadan düşük potansiyelli noktaya doğru ve eş potansiyel eğrilere dik olarak hareket eder. Buna göre içi kum dolu olan bir borudaki sıvı hareketleri de uzunluk ne tarafa ise akım yönüde o tarafa doğru gösterir. Tüpün konumu ne olursa olsun akım daima yüksek potansiyelli noktadan düşük potansiyelli noktaya doğrudur. Bu durum klasik fizik ve hidrodinamik yasaların bir sonucudur.