Mercan resifleri

 - 
Arabic
 - 
ar
Azerbaijani
 - 
az
Bengali
 - 
bn
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Indonesian
 - 
id
Kyrgyz
 - 
ky
Latin
 - 
la
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Tajik
 - 
tg
Turkish
 - 
tr
Uzbek
 - 
uz

Mercanlar, büyük miktarlarda denizel kireçtaşı üretebilme yetene ine sahip organizmalara önemli bir örnektir. Bu kısmen basit omurgasız hayvanlar kalkerli bir dışiskelet salgılarlar. Küçük olmalarına karşın, mercanlar resif adı verilen masif yapıları oluşturabilirler.

 

Resifler çok sayıda mercan bireylerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş kolonileri içerirler. Resiflerde mercanlarla birlikte CaCO 3 salgılayan algler de yaşar. Bunlar mercanların birbirine tutunarak masif bir yapı oluşturmalarına yardım eder.

 

En iyi bilinen güncel resif Avustralya’nın Büyük Bariyer Resifidir. Bu resif 2000 km uzunlu undadır. Bunlar sı , ılık tropikal/subtropikal sularda (30 0 enlemlerine kadar ) gelişirler. Mercanlar jeolojik geçmişte çok muazzam miktarlarda kireçtaşı üretmişlerdir. Anadolu’da özellikle Toros Dağlarında Kambriyen’den Geç Kretase’ye kadar yaşta çok kalın kireçtaşları bulunur.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et İlgili Konular