Cevherlerin Yapısal ve Dokusal Özellikleri

 - 
Arabic
 - 
ar
Azerbaijani
 - 
az
Bengali
 - 
bn
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Indonesian
 - 
id
Kyrgyz
 - 
ky
Latin
 - 
la
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Tajik
 - 
tg
Turkish
 - 
tr
Uzbek
 - 
uz

Masif yapı: cevherin tamamen cevher minerallerinden oluşması ile ortaya çıkar.

Gang katkılı masif yapı: cevherin içinde gang minerallerinin de gözlenmesi ve ağırlıklı olarak cevher minerallerinin birlikte oluşturdukları yapıdır.

Benekli/leopar yapı : Cevher minerallerinin adeta benekler şeklinde dağılması ile oluşur. Bu benekler zaman zaman leoparın derisine benzer biçim ve dağılımlar da gösterebilir.

Yumrulu/nodüler yapı: Cevher mineralleri küresel veya oval (eliptik) yumru veya topçuklar şeklinde izlenebilirler. Bunlara bazen patates cevheri diyenler de çıkmaktadır.

Bilezik/halkalı yapı: cevher mineralleri gang mineralleri içinde bilezik, yüzük veya halkalar biçiminde yer almasıyla bu yapı oluşur.

Dissemine/saçılımlı yapı: cevher mineralleri yankayaç içinde saçılmış, dağılmış ufak noktacıklar şeklinde yer aldıklarunda izlenilen yapı dissemine-saçılımlı yapıdır.

Ağsı/stokvork yapı: cevher minerallerinin yan kayaç içinde kılcal damarcıklar şeklinde dağılması ile ortaya çıkar. Eğer bu damarcıklar kaılnlaşır ve damar şekline gelirse o zaman bu yapı damar adını alır

Breş dolgusu yapısı : cevher mineralleri kırıklanmış, parçalanmış kayacın aralarındaki boşlukları doldurması ile oluşur.

Breşik/breşleşmiş yapı : Eğer bir cevher oluşumunun kendisi parçalanmış ve breşler oluşturmuş ise ve onların araları da gang ile doldurulmuşsa breşik cevher dokusu ortaya çıkar.

Bantlı/laminalı yapı : cevher minerallerinin yankayaç içinde ince veya bazende kalın bantlar şeklinde dizilmesi ile bu yapı meydana gelir.

Saçılımlı bantlı yapı : Bantları oluşturan cevher mineralleri eğer saçılımlar şeklinde ise bantlı saçılımlı yapı izlenir.

Sferulitik yapı : cevher mineralleri yan kayaç içindeki boşluklarda kenardan merkeze doğru ışınsal dizilimler gösterirse o zaman bu yapı görülür.

Cevherlerin Dokusal Özellikleri

Doku çalışmaları bize, cevher kütlelerinin kökeni ve onu izleyen tarihçeleri hakkında pek çok bilgi vermektedir. Cevher kütlelerinin dokuları, kendilerini meydana getiren minerallerin silisli veya sulu çözeltilerinden itibaren boşluklar (open spaces) içinde depolanması veya cevher minerallerinin ornatılmasına göre değişebilir. Daha sonraki metamorfizma birincil dokuları çok fazla değiştirebilir.

Mineral dokularının yorumu çok geniş ve zor bir konudur. Burada sadece birkaç önemli noktaya değinilecektir. Daha fazla bilgi için okuyucu Edwars (1952, 1960), Ramdohr (1969), Stanton (1972) ve Craig&Vaughan (1981)’e başvurmalıdır.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et İlgili Konular